Vill du hålla tal?

Här följer några saker att tänka på när man håller tal på bröllop:

Anmäl dig till Toastmaster/Toastmadame
Brudparet utser ofta någon till Toastmaster eller Toastmadame. Som titeln skvallrar om så är det alltså den person som är ansvarig för att leda gästerna genom middagen och annonsera vem som håller tal och när. Till denne anmäler man sig om man vill hålla tal (eller på annat sätt hylla brudparet) så att han eller hon kan planera in detta. Toastmasterns kontaktuppgifter finns oftast att hitta på inbjudan, bröllopshemsidan eller genom annan kontakt.

Var förberedd
Ditt tal bör vara något du har författat och övat på innan det faktiskt är din tur att ställa dig upp vid bordet. Improviserade tal blir sällan bra. Lägg till lite nerver, en tappad röd tråd och du har serverat en pannkaka. Om du inte är typen att hålla ett helt tal i huvudet så ta med dig talkort/lapp.

speech_notes

3-minutersregeln
Håll talet under 3 minuter och behåll gästernas fokus. Ett långdraget tal gör att många slutar lyssna eller finner det tråkigt. Det kan bli obekvämt för såväl brudparet som gästerna.

Utelämna inte ena parten
I ett tal till brudparet ska båda parter omnämnas. Även om det är din syster som gifter sig och det är henne du vill vända dig till så kan du inte låta bli att nämna hennes make. Det ska trots allt vara en hyllning till dem båda och deras äktenskap.

Undvik klyschorna
”Jag är ingen talare” – ett praktexempel på hur inget tal bör inledas.  De övriga gästerna kanske skrattar artigt, men egentligen har du bara stämplat ditt eget tal som: [OBS! Tråkigt! Ni har förmodligen ut mer av tiden om ni bara går].

Tänk på målgruppen
Även om talet är till brudparet så sitter det x antal andra åhörare där. Att bara hålla ett tal späckat med internskämt utan förklaring eller använda ett språk som kanske inte brudparets far- och morföräldrar tar så bra gör sällan talet till någon succé. Dela gärna med dig av en rolig anekdot, men glöm inte att talet är menat att hylla brudparet – inte att vara din audition för ståupp-komik. Och för allt i världen, skäm inte ut brudparet.

speech_couple

Sakta ner
Att lyssna på ett tal som hålls i normal samtalstakt kan vara svårt. Även om det känns onaturligt att prata extra långsamt och tydligt så är det vad som krävs för att alla ska kunna höra och tillgodogöra sig dina ord. För inte har du väl lagt ner all den där tiden på förberedelse bara för att sedan låta alla gå miste om det?

Inspiration
Om du inte vet hur du ska lägga upp ditt tal så finns det gott om inspiration på nätet, men såvida du inte tänkt recitera en dikt eller vers så gör du rätt i att låta bli att kopiera något rakt av.

Om det är svårt att komma på vad talet ska handla om så fundera på när och var du mötte brudparet första gången. Var du där när de träffades? Har ni varit på äventyr tillsammans? Vad har de för likheter och olikheter? Vad är det som gör att de passar så bra ihop? Kanske inkludera deras yrke eller stora intresse? Vad är det första du tänker på när någon nämner deras namn?

Avslut
Glöm inte bort att den stora poängen ska komma sist. Boomen. Den komiska punkten. Vändningen. Lösningen. Vad än det nu är ditt tal går ut på. Avsluta på topp och med en skål så är du i hamn.

Share: