Dansen med stort D. Det finns alltid frågetecken kring den.

Nu behöver det ju såklart inte vara en vals; det går utmärkt med mellanstadietryckare också. Eller det där youtube-fenomenet där brudparet helt plötsligt brister ut i tokdans till Michael Jackson. Brudvals är bara namnet på ”kvällens första dans”. Etikettdoktorn säger att om brudparet känner sig osäkra så ”behöver de bara dansa halva dansen”, men faktum är att om det är ett par som inte kan tänka sig att dansa alls så behöver de inte dansa alls. Fantastiskt hur långt vi har kommit i samhället.

För inte så länge sedan var vi bjudna till ett bröllop där ”brudvalsen” var en förstklassig Macarena. Vill bara flika in det.

Jag och min karl vill absolut dansa. Senare. Med sweet sweet dancemoves som drunken giraffe och tvätta tvätten. Att dansa när alla våra gäster står i en ring och tittar uppfordrande på oss är mer förknippat med prestationsångest än skratt. Kanske känner vi för en tryckare efter lite champagne och den rätta låten råkar gå igång. Kanske inte. Alla andra är välkomna att dansa när de vill.

För den traditionskära så går det till så att när brudparet dansat ett tag blir bruden uppbjuden av sin far och sedan av sin svärfar. Brudgummen dansar med sin svärmor och sin mor. Övriga gäster med sin bordspartner, katten med råttan och råttan på grisen och grisen gör en strut. Hej!

Valsen är tänkt att symbolisera brudparets första steg in i sitt nya liv.

Man får extra etikettpoäng om bruden har dansat med alla manliga gäster innan kvällen är över.

Share: