Bjud på allt eller bjud inte på allt. Det är inte svårare än så. Kanske bjuder man på mat, men dryck till självkostnadspris i baren. Att ta kuvertavgift och bjuda fler än man annars kunnat är en utmärkt idé för de som har många de verkligen vill dela sin dag med, men som annars skulle behövt skjuta upp det hela några år till. Tar man kuvertavgift är det lämpligt att bjuda på det mesta när gästerna väl är där.

Det finns få diskussioner i bröllopsforum som blossar upp så kraftigt som trådar om kuvertavgift. 

Det finns mycket motstånd att möta i ämnet på internet, men trots det är de flesta sannolikt okej med att lägga en 200-250 kronor per kuvert istället för på en vas. Det är, som vanligt, mest de av annan åsikt som faktiskt gör väsen av sig. 

Tips från coachen är att inte skämmas för att man vill ta kuvertavgift. Om det framgår tydligt på inbjudan är det helt upp till gästen om denne vill komma eller inte. Bra vore ändå att verkligen förtydliga att man då inte vill ha någon bröllopsgåva utan att det är deras sällskap som är det viktiga.

Vår plan är att bjuda på mat och generöst med dryck till maten och sedan hänvisa törstiga gäster till baren med sina egna kort.

Vi kommer inte att ta någon kuvertavgift, men avsäger oss alla gåvor då vi gifter oss på annan ort och hellre vill att de stannar över natten (i rum vi reserverat) och står för den kostnaden själva. Vill de hellre köra hem så är ju det upp till dem och då kostar det dem heller ingenting.

Känner man att man kan och vill bjuda på allting så är ju det fantastiskt att man har den möjligheten. Alla sätt är okej.

Kritik om att man kanske ska vänta med att gifta sig om man inte kan bjuda på allt är inget man varken behöver ta åt sig av eller slänga sig med själv. 

Exempel på formuleringar:

Istället för presenter ber vi om en kuvertavgift på 250 kronor.

Bästa presenten är gästernas närvaro – vi önskar oss ingenting utom en kuvertavgift på 200 kronor per person, insatt på konto XXX senast [datum]. Glöm inte skriva ert namn. 

Den främsta gåvan är att få dela kvällen med våra vänner och vi ber därför om en kuvertavgift på 200 kronor. 

Share: